صفحه اصلی > انرژی و سوخت و تجارت و بازرگانی و خودرو و حمل‌ونقل : کریدور شرق خزر و همکاری گازی؛ محورهای اقتصادی دیدار پزشکیان و پوتین

کریدور شرق خزر و همکاری گازی؛ محورهای اقتصادی دیدار پزشکیان و پوتین

کریدور شرق خزر

سیدرضا رفیعی، رئیس کمیسیون انرژی و صنعت اتاق مشترک ایران و روسیه، همکاری گازی، توسعه کریدور شرق خزر و تأمین امنیت غذایی را از محورهای تبدیل روابط تهران و مسکو به پروژه‌های اجرایی مشترک دانست.

به گزارش تتانیوز، سفر مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور کشورمان، به مسکو برای شرکت در اجلاس سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (GECF)، بار دیگر اهمیت ارتقای روابط تهران و مسکو را برجسته کرده است. به نقل از اقتصاد معاصر، با وجود ارتقای مناسبات سیاسی دو کشور به سطحی راهبردی در سال‌های اخیر، فعالان اقتصادی بر این باورند که پروژه‌های اجرایی مشترک باید محرک اصلی آینده این روابط باشند.

سیدرضا رفیعی، رئیس کمیسیون انرژی و صنعت اتاق مشترک ایران و روسیه، در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس درباره ابعاد راهبردی این سفر توضیح داده و بر ضرورت عبور از تفاهم‌نامه‌های کاغذی و رسیدن به قراردادهای عملیاتی تأکید کرده است. او چهار محور انرژی، ترانزیت، امنیت غذایی و نقش‌آفرینی بخش خصوصی را از زمینه‌های اصلی توسعه همکاری‌های اقتصادی دو کشور برشمرده است.

همکاری گازی و اجرای توافق‌ها

ایران و روسیه از دارندگان بزرگ‌ترین ذخایر گاز طبیعی جهان هستند و به گفته رفیعی، ظرفیت بالایی برای گسترش همکاری در این حوزه دارند. این همکاری نباید به خریدوفروش معمولی گاز محدود شود و سرمایه‌گذاری برای توسعه میادین، افزایش ظرفیت تولید، انتقال فناوری، نوسازی تجهیزات و به‌ویژه رفع ناترازی گاز در ماه‌های سرد سال را نیز در بر بگیرد.

رفیعی با بیان اینکه اقتصاد کشور دیگر کشش امضای تفاهم‌نامه‌های بی‌فرجام را ندارد، تأکید کرد توافق‌های پیشین باید وارد مرحله اجرا شوند. برای پروژه‌های تازه نیز لازم است مدل تأمین مالی، تعهدات دقیق طرفین و جدول زمان‌بندی روشن تعیین شود تا تأمین پایدار گاز صنایع بزرگی مانند فولاد، پتروشیمی و سیمان در فصل سرما تضمین شود.

ظرفیت کریدور شرقی شمال–جنوب

غفلت از مسیر شرقی کریدور شمال–جنوب یکی از حلقه‌های مفقوده توسعه تجارت منطقه‌ای عنوان شده است. به گفته رفیعی، در حالی که تمرکز سال‌های گذشته بیشتر بر مسیر غربی بوده، محور شرقی که از روسیه، قزاقستان و ترکمنستان می‌گذرد و به مرز اینچه‌برون می‌رسد، به دلیل برخورداری از زیرساخت‌های ریلی موجود ظرفیت قابل‌توجهی برای جهش تجارت با اوراسیا دارد.

روسیه پیش‌تر پیشنهاد مشارکت در تأمین مالی و برقی‌سازی مسیر ریلی «گرمسار–اینچه‌برون» را مطرح کرده بود؛ پیشنهادی که تاکنون به نتیجه مطلوب نرسیده است. احیای این پروژه می‌تواند هزینه‌های لجستیکی را کاهش دهد، امنیت اقتصادی را تقویت کند و انتخاب‌های تجار را گسترش دهد. همچنین با فراهم‌شدن مسیر جایگزین، در صورت اختلال در مسیرهای دیگر، احتمال توقف جریان تجارت کمتر خواهد شد.

غلات، تأمین مالی و نقش بخش خصوصی

تأمین پایدار غلات و نهاده‌های دامی، از جمله گندم، جو و ذرت، محور دیگر همکاری با روسیه است. رفیعی پیشنهاد کرده است ایران به‌جای اتکای صرف به خریدهای مقطعی، به سمت قراردادهای بلندمدت تأمین و حتی «تولید قراردادی» در روسیه و قزاقستان حرکت کند.

او استفاده از ظرفیت سه‌جانبه ایران، روسیه و چین را نیز دارای مزیت راهبردی دانسته است. در صورت فراهم‌شدن الزامات بانکی، منابع ارزی حاصل از صادرات نفت ایران به چین، یعنی یوان، می‌تواند برای خرید غلات روسیه به کار گرفته شود. به این ترتیب، واسطه‌های مالی پرهزینه حذف می‌شوند و زنجیره‌ای از تأمین کالا، حمل‌ونقل ریلی از مسیر شرق خزر و تسویه مالی شکل می‌گیرد.

رفیعی در ارزیابی پیش‌نیازهای موفقیت سفرهای عالی‌رتبه مقامات، بر حضور فعالان اقتصادی و تشکل‌های تخصصی تأکید کرده است. به گفته او، اتاق‌های مشترک بازرگانی به دلیل شناخت موانع و فرصت‌های تجاری می‌توانند در حاشیه دیدارهای رسمی، بازوی اجرایی دولت برای شناسایی پروژه‌ها و انعقاد قراردادهای میان‌شرکتی باشند.

سفر رئیس‌جمهور به مسکو آزمونی برای تبدیل اراده سیاسی مقام‌های ارشد دو کشور به پیشرفت‌های عینی در پروژه‌های انرژی، توسعه کریدورهای حمل‌ونقل و تقویت امنیت اقتصادی توصیف شده است؛ پیشرفتی که آثار آن باید در تولید، تجارت و سفره مردم نمایان شود. منبع: اقتصاد معاصر؛ گفت‌وگو با خبرگزاری فارس.

برای مشاهده اخبار بیشتر به صفحه اصلی تتانیوز مراجعه کنید.

منبع خبر: اقتصاد معاصر

برچسب ها :
مقالات مرتبط

هم‌افزایی در مسیر توسعه صادرات ایران و آفریقا

محمدعلی دهقان‌دهنوی با تأکید بر ضرورت برنامه‌ریزی متناسب با ظرفیت و مأموریت شرکت‌ها برای حضور در چهارمین اجلاس دائمی اقتصادی ایران و آفریقا، حمایت از بنگاه‌های خصوصی، تأمین مالی و بهره‌گیری از فرصت‌های بازار آفریقا را از محورهای مهم این رویداد دانست.

نواز: نبود استاندارد، بازار مکمل‌های سوخت را به بستری برای تقلب و گران‌فروشی تبدیل کرده است

سخنگوی صنف جایگاه‌های سوخت کشور می‌گوید با وجود کاهش بیش از ۸۰ درصدی عرضه مکمل‌ها در جایگاه‌ها، تقاضا برای این محصولات همچنان پابرجاست و نبود استاندارد مشخص، تشخیص تقلب و گران‌فروشی را دشوار کرده است.

تبصره ارزی گمرک حذف شد؛ دولت از تغییر نرخ محاسباتی واردات عقب نشست

هیئت وزیران با مصوبه‌ای تازه، تبصره‌ای را حذف کرد که می‌توانست نرخ…

دیدگاهتان را بنویسید